czwartek, 30 września 2010

idealne jajka na miękko

zawsze miałam z tym problem. od znajomego z Wisły, który tam w fantastycznej restauracji pracował (Karczma u Karola, Wisła-Głębce, przy skręcie na Łabajów - polecam jak nie wiem co) Mój M wydębił sposób. bardzo proste - surowe jajka wkłada się do wrzątku na 5 min dokładnie. białko wychodzi ścięte, żółtko płynne. taka mała sprytka-poradka :)

dodatkowo:
żeby skorupki nie pękały, należy jajo od szerszej strony lekko nakłuć szpilką.
jak ktoś się boi, wystarczy do wody przed wsadzeniem jajek wsypać 1 łyżeczkę soli (skorupki uodpornią się nieco i jajka się łatwiej obiorą) lub wlać nieco octu (z pękniętego jajka nie wypłynie białko).

1 komentarz:

  1. Gosiaczku, jak fajnie, że masz bloga kulinarnego :)
    O soli i occie słyszałam, ale uważam, że ocet może wpłynąć na smak jajka, jeśli przydarzy się pęknięcie. 5 minut i wkładanie do wrzątku wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń